maanantai 13. huhtikuuta 2009

Eurooppalainen ansioluettelo ja työnhakijan taidot

Perinteinen suomalainen ansioluettelomalli keskittyy objektiivisiin työnhakijaa koskeviin tietoihin; ansioluettelo kertoo työnhakijan koulutuksen, työkokemuksen ja henkilötiedot.

Eurooppalainen ansioluettelo puolestaan antaa runsaasti tilaa työnhakijan henkilökohtaisen osaamisen esittelyyn ja erittelyyn. Ansioluettelomallissa huomioidaan sosiaaliset taidot, tietotekniset taidot, taiteelliset taidot, muut tiedot ja taidot sekä tiedot mahdollisesta ajokortista.

Sosiaaliset taidot tarkoittavat muiden ihmisten kanssa työskentelemiseen liittyviä taitoja. Näitä ovat esimerkiksi kyky työskennellä yhdessä muiden kanssa, taito sopeutua monikulttuuriseen työympäristöön ja viestintätaidot. Sosiaalisten taitojen osalta on myös ilmoitettava, missä ne on hankittu.

Organisatoriset taidot ovat taitoja, jotka liittyvät ihmisten, hankkeiden ja talouden koordinointiin ja hallinnointiin. Organisatoriset taidot karttuvat usein johtotehtävissä. Näidenkin osalta on syytä kertoa, onko taidot hankittu koulutuksen, työn, järjestötoiminnan tai muiden vapaa-ajan toimintojen kautta.

Tekniset taidot ovat muita kuin tietotekniikkaan liittyviä taitoja. Tekniset taidot ja tiedot liittyvät esimerkiksi koneiden käyttöön tai vaikkapa jonkun erityisalan tuntemukseen. Teknisiä taitoja voi olla esimerkiksi laadunvarmistusjärjestelmien tuntemus.

Tietotekniset taidot ovat nykyään kaikkialla tarpeellisia. Tietoteknisillä taidoilla tarkoitetaan esimerkiksi tekstinkäsittelyn ja taulukkolaskennan hallintaa, tietokantaosaamista tai ohjelmointitaitoja. Tietoteknisten taitojen kuvauksessa on kerrottava, mihin ohjelmistoihin osaaminen liittyy, ja kuinka hyvä osaaminen on.

Taiteelliset taidot voivat niinikään olla tarpeen joitakin työpaikkoja hakiessa. Kuten muidenkin taitojen osalta, on taitojen kuvauksen lisäksi kerrottava, missä taidot on hankittu.

Muut tiedot ja taidot ovat sellaisia taitoja ja tietoja, jotka eivät sovellu muihin kohtiin laitettavaksi.

Ajokortin osalta on kerrottava, mikä ajokortin luokka on kyseessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti