tiistai 7. huhtikuuta 2009

Hyvä ansioluettelo kertoo työnhakijasta oleellisen

Hyvä ansioluettelo eli curriculum vitae (CV) kertoo työnhakijasta yrityksen kannalta oleellisen tiedon. Välttämättä täydellinen ansioluettelo ei ole sen paremmin työnhakijan kuin palkkaavan yrityksenkään kannalta paras mahdollinen ansioluettelo.

Liiat yksityiskohdat saattavat tehdä ansioluettelosta vaikean hahmottaa: olennainen tieto jää yksityiskohtien peittoon - metsää ei näe puilta. Siksi työnhakijan kannattaa keskittyä niihin koulutusta ja työuraa koskeviin tietoihin, jotka ovat olennaisia juuri haettavan työpaikan kannalta.

Tämän vuoksi ansioluettelo kannattaa muokata kulloistakin työpaikkahakemusta mahdollisimman hyvin vastaavaksi. Ovatko kaikki teinivuosien kesätyöpaikat todella olennaisia juuri nyt havittelemasi työpaikan kannalta? Vai olisiko syytä keskittyä pelkästään viimeisen vuosikymmenen työtehtäviin?

Olipa ansioluettelo kirjoitettu suppeaksi tai laajemmaksi, voidaan antaa muutamia yleispäteviä ohjeita.

1. Ansioluettelon pitää olla totuudenmukainen. Voit jättää pois asioita, mutta älä lisää omiasi. Älä valehtele tai johda harhaan.

2. Hyvä ansioluettelo on kielellisesti moitteeton. Käytä tekstinkäsittelyohjelmaa ja hyödynnä sen oikolukutoimintoa.

3. Ansioluettelon tulee olla siisti. Huolehdi sisennyksistä ja käytä tyylejä (otsikot, lihavoinnit jne.) johdonmukaisesti.

4. Anna tarpeelliset henkilötiedot. Ikää ja perhesuhteita tuskin kannattaa esittää ansioluettelossa ensimmäisenä, vaikka monissa ansioluettelomalleissa näin tehdäänkin. Säästä yksityiskohdat myöhemmäksi.

5. Ansioluettelon tärkein osa on kuvaus aikaisemmista työtehtävistä. Keskity viimeisiin työpaikkoihin, jos työurasi on pitkä.

6. Koulutus ja tutkinnot kertovat valmiuksistasi toimi erilaisissa tehtävissä ja kyvystä omaksua uusia asioita.

7. Kielitaito on usein tärkeä osa työpaikkahakemusta. Hyvä ruotsintaito voi auttaa arvaamattomasti työpaikan saamisessa. Älä tyydy luetteloon kielistä, joita osaat, vaan kuvaa kielitaitosi tarkemmin.

8. Tietotekniset valmiudet ovat monissa työpaikoissa arvostettua osaamista. Kerro, mitä ohjelmia olet käyttänyt ja kuinka hyvin hallitset ohjelmat. Esimerkiksi MS Word, Excel, PowerPoint ja Outlook olisi syytä hallita hyvin lähes missä tahansa toimistotyössä.

9. Liitä kuva ansioluetteloon. Harkitse kuitenkin, minkälaisen kuvan annat itsestäsi. Työpaikkahakemukseen ja IRC-Galleriaan sopivat erilaiset kuvat!

1 kommentti:

  1. Viime vuosina ruotsin kielen osaamisen merkitys on vähentynyt ja englannin korostunut. Jopa EK vaatii pakkoruotsista luopumista.

    VastaaPoista