sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Taitopohjainen ansioluettelo (CV)

Amerikkalainen resume poikkeaa meillä perinteisestä ansioluettelosta siinä, että taitopohjainen ansioluettelo korostaa työntekijän taitoja ja tulevaisuudensuunnitelmia. Tällöin ansioluettelo ei perustu yhtä voimakkaasti aikaisemman työkokemuksen ja koulutuksen esittelyyn kuin tavanomainen suomalainen ansioluettelo. Monille tuttu eurooppalainen ansioluettelo ottaa jo enemmän huomioon työntekijän taitojen esittelyn.

Amerikkalainen resume on pitkälti työntekijän markkinointia. Kyse on sivun mittaisesta myyntipuheesta tai tietoiskusta. Sen tarkoitus ei ole esittää faktoja, vaan kertoa miksi työnhakija on paras mahdollinen valinta yritykseen palkattavaksi.

Suomessakin tätä amerikkalaistyyppistä ansioluetteloa kannattaa harkita ainakin kahdessa eri tilanteessa.

Ensinnäkin taitopohjainen CV sopii nuorille työnhakijoille, joilla ei vielä ole mainittavaa työkokemusta. Taitopohjaisen ansioluettelon avulla nuoret työnhakijat voivat kuitenkin esitellä esimerkiksi harrastuksissa kertyneitä taitojaan.

Uranvaihtajat ovat toinen ryhmä, jolle amerikkalainen CV sopii. Perinteinen ansioluettelohan korostaa aikaisempaa uraa, jolloin tarkoituksena on aikaisempien työpaikkojen ja työtehtävien avulla näyttää, että työnhakija selviytyy juuri nyt tarjolla olevasta työstä. Uranvaihtajat eivät helposti voi aikaisempien työpaikkojensa luettelon avulla osoittaa erinomaisuuttaan - amerikkalaistyyppinen ansioluettelo antaa heille paremman mahdollisuuden perustella hakeutumistaan uudenlaisiin työtehtäviin.

Taitopohjaisen CV:n alussa annetaan työnhakijan henkilö- ja yhteystiedot. Sen jälkeen esitellään uravisio, koulutus ja työkokemus. Näiden esittelyssä on painotettava työnhakijan taitojen ja kokemusten esittelyä. Erityisen tarpeellista on korostaa ryhmätyötaitoja, ongelmanratkaisutaitoja ja viestintätaitoja. Joissakin tehtävissä kannattaa muistaa esitellä opetuskokemusta tai vaikkapa kykyä ideoida uusia ratkaisuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti