lauantai 2. toukokuuta 2009

Ansioluettelo on markkinointia

Ansioluettelon avulla työnhakija markkinoi itseään työnantajalle. Kyse ei siis ole pelkästään luettelosta tosiasioita. Pikemminkin kyse on asiakirjasta, jonka tulee vakuuttaa työnantaja siitä,että juuri sinä olet oikea henkilö palkattavaksi yritykseen tai muuhun organisaatioon.

Päästäksesi unelmatyöpaikkaasi sinun täytyy markkinoida itseäsi. Työnantajat ovat yleensä haluttomia palkkaamaan lisäväkeä muutoin kuin pakon edessä. Siksi sinun täytyy tehdä itsestäsi tuote, joka tuo palkkaavalle yritykselle jotain uutta. Sinun on osoitettava, että voit ratkaista yrityksen ongelmia.

Ansioluettelon tärkein osa on sen alku. Pidä huolta siitä, että ansioluettelosi alku antaa sen lukijalle syyn lukea koko CV loppuun saakka. Älä siksi aloita asioilla, joiden arvelet vaikeuttavan työnsaantiasi.

Ansioluetteloa ei siis kannata avata esimerkiksi kertomalla olevansa 57-vuotias, pitkäaikaistyötön tai vaikkapa sokea. Mikään näistä syistä ei ole lainmukainen peruste ohittaa sinut, mutta tosiasiassa avaamalla ansioluettelosi tämänkaltaisilla tiedoilla pudotat mahdollisuuksiasi tulla palkatuksi entisestään.

Keskity siis ansioluettelossasi niihin seikkoihin, jotka parantavat työllistymismahdollisuuksia. Tuo esiin erikoisosaamisesi ja vahvuutesi. Nämä ovat sitä parempia, mitä harvinaisempia ne ovat ja mitä tarpeellisempia ne ovat palkkaavan yrityksen kannalta.

Varsinkin suomalaisen on vaikea kehua itseään. Jos et millään keksi, kuinka markkinoisit itseäsi ansioluettelossa, pyydä ystäviäsi apuun. Yhteistyö on voimaa myös ansioluetteloa laadittaessa. Anna ystäviesi kertoa sinulle, mitä osaat, missä olet hyvä ja miksi sinut kannattaisi palkata yritykseen.

Kun olet selvittänyt itsellesi, mitkä vahvuutesi ovat, tuo ne selvästi esiin ansioluettelossa. Älä jätä vahvuuvksiasi arvailun varaan - kukaan ei huomaa taitojasi ja erinomaisuuttasi rivien välistä. Tuo ne selkeästi esiin, niin ettei kukaan ansioluetteloa lukeva ole ymmärtämättä erinomaisuuttasi.

Sinua ei tietenkään palkata pelkästään ansioluettelon ansiosta. Ansioluettelo ja hakukirje ovat myyntikirje, joiden avulla sinun pitää päästä työpaikkahaastatteluun. Vasta työpaikkahaastattelu ratkaisee, palkataanko sinut vai ei. Mutta ilman hyvää ansioluetteloa et pääse edes työpaikkahaastatteluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti